ESD vloeren

Wat is een ESD vloer?

Een ESD vloer is een vloer die wordt gebruikt in ruimtes waar elektronische apparatuur wordt geproduceerd, geassembleerd of gerepareerd. ESD staat voor Electro Static Discharge, wat verwijst naar de ontlading van statische elektriciteit die kan optreden bij het werken met elektronica. Deze ontlading kan schade veroorzaken aan de elektronische componenten en om dat te voorkomen, is een ESD vloer essentieel. ESD vloeren zijn namelijk ontworpen om deze ontladingen te voorkomen, door een geleidende laag te creëren die de statische elektriciteit kan afvoeren. 

Is een ESD vloer hetzelfde als een antistatische vloer?

Hoewel de termen soms door elkaar gebruikt worden, zijn een ESD vloer en een antistatische vloer niet helemaal hetzelfde. Beide soorten vloeren hebben als doel om statische elektriciteit af te voeren, maar er zijn wel enkele verschillen tussen de twee.

Een antistatische vloer, ook wel een AS vloer, is ontworpen om statische elektriciteit te verminderen en te geleiden, om zo te voorkomen dat er een vonk ontstaat bij statische ontlading. Zo voorkomt een AS vloer explosiegevaar. 

Een ESD vloer is daarentegen speciaal ontworpen om elektrostatische ontladingen te voorkomen en zo elektronische apparatuur te beschermen. ESD vloeren zijn zeer geleidend en hebben een hoge afvoercapaciteit voor statische elektriciteit. Ze worden gebruikt in omgevingen waarbij een elektrostatische ontlading schade kan veroorzaken aan gevoelige elektronische componenten, zoals in cleanrooms, laboratoria, productieruimtes en serverruimtes.

Kortom, hoewel er overlap is tussen de twee, is een ESD vloer ontworpen voor een specifiek doel en biedt het een hogere mate van bescherming tegen elektrostatische ontladingen dan een antistatische vloer. Een AS vloer dient voor het verminderen van explosiegevaar, waar een ESD vloer dient voor het beschermen van producten tegen elektrische schokken.

ESD vloer op maat: geschikt voor een hoop toepassingen

Een ESD vloer kan noodzakelijk zijn in een hoop situaties, branches en toepassingen:

 • Cleanrooms om gevoelige elektronische apparatuur te beschermen tegen ontlading en verontreiniging;
 • Computerruimtes;
 • Laboratoria;
 • Auto-industrie;
 • Productieruimtes;
 • Serverruimtes en datacenters;
 • Militaire en defensie-installaties om gevoelige apparatuur te beschermen tegen elektromagnetische storingen;
 • Lucht- en ruimtevaart faciliteiten om gevoelige apparatuur te beschermen tegen elektrostatische ontladingen en EMI;
 • Halfgeleiderindustrie en andere high-tech industrieën waar kwaliteit en betrouwbaarheid van elektronische componenten essentieel zijn.

De voordelen van een ESD vloer op een rij

Heeft u een ESD vloer nodig in uw pand? Dan geniet u van de onderstaande voordelen:

 • Geen schade aan elektronische apparatuur door statische ontladingen
 • Betere veiligheid voor medewerkers die met elektronica werken
 • Betere bescherming van elektronische componenten tegen elektromagnetische storingen (EMI)
 • Verlengde levensduur van elektronische apparatuur
 • Goede hygiëne doordat de vloer minder stof aantrekt
 • Onderhoudsvriendelijk door het naadloze karakter

Een ESD vloer laten aanbrengen door een specialist

De eisen die aan een ESD vloer worden gesteld zijn hoog, het op de juiste manier aanbrengen van de ESD vloer is daarom ontzettend belangrijk. Het is daarom raadzaam hiervoor een specialist zoals Meerwaarde Totaal in te schakelen. Onze specialisten kunnen met hun nodige ervaring de vloer correct en volgens de vereiste normen en specificaties aanbrengen. Meer informatie of advies nodig over wat er nodig is in uw situatie? Ook daar draaien onze experts hun hand niet voor om. Neem dus snel contact met ons op!

ESD vloeren

Op zoek naar de juiste ESD vloer voor uw situatie? Wilt u meer informatie? Neem dan contact op!